Gebakken kabeljauwfilet met pastinaakpuree, groenten en boterjus

Ga terug

Ingrediënten

  • Boter
  • 1 liter melk
  • 2 el bloem
  • Peper / zout
  • 800 gram kabeljauwfilet
  • 600 gram pastinaak
  • 1 courgette
  • 4 grote wortels
  • Gekonfijte tomaatjes in olijfolie
  • Groentebouillon

Bereiden pastinaakpuree:

  1.  Schil de pastinaak. Snijd in stukken van 2,5 cm en verwijder de kern. Kook de pastinaak +/- 20 min. in het water en in de melk (half om half tot de pastinaak net onder water staat).
  2.  Giet de pastinaak af en stamp met een pureerstamper tot puree. Breng op smaak met peper, zout en boter.

Bereiden Kabeljauwfilet:

  1. Dep de kabeljauwfilet droog met keukenpapier. Bestrooi de filet vervolgens op een bord met peper en zout.
  2. Klop met een zeef (hoog boven de filet houden) de bloem over beide kanten van de filet.
  3. Bak de kabeljauwfilet in olie in een koekenpan, 4 minuten aan de ene kant, keer voorzichtig om met een grote spatel en bak daarna 4 minuten de andere kant. De kabeljauw is gaar als de delen makkelijk van elkaar loslaten, geen vocht (eiwit) meer verliest en het overal egaal wit van kleur is (door het bakken mag het een klein beetje donkerbruin worden).
  4. Voeg boter toe aan de pan en laat langzaam kleuren, gebruik dit later als boterjus.

Bereiden groenten:

  1. Gebruik een dunschiller om van de courgette en wortels lange dunne slierten te maken.
  2. Voeg 2 deciliter boullion toe aan de pan en stoof de groenten hier langzaam in gaar. Kort (4 a 5 minuten max.) op laag tot middelhoog vuur.

SERVEREN:

  1. Leg de kabeljauwfilet voorzichtig op de pastinaakpuree.
  2. Verdeel de groenten vervolgens in een cirkel om de kabeljauw heen. Voeg de gekonfijte tomaatjes toe en maak het gerecht af door de boterjus, olijfolie van de zongedroogde tomaatjes en peper en zout te strooien over het gerecht.

TIP:
Voeg eventueel wat zeekraal toe; blancheer zeekraal enkele minuten in kokend water en voeg toe aan het gerecht!

Geen zin om in de keuken te staan maar wel genieten van een van onze visgerechten?
Reserveer dan snel in onze bistro!